Illuminator 181141422 Tom Dumoulin (kamerlamp)

Deze creatie is te koop voor 500,- euro.

Dit is mijn eerste staande lamp. Ik heb hem de Illuminator genoemd, hetgeen Verlichter betekent. Met deze lamp wilde ik het leven van Tom Dumoulin en zijn verloofde verlichten in de donkere winterdagen en hem inspireren tot nieuwe zeges door hem te laten inzien welke positieve impact hij op mensen heeft. En ik wilde hem en zijn verloofde iets moois geven dat hun kan herinneren aan dit onvergetelijke wielerjaar 2017. Het Tom Dumoulin wielerjaar. Ik en vele met mij zijn heel trots op wat hij heeft gepresteerd en de manier waarop hij dit heeft gedaan. Van mij uit verdient hij vanaf nu de geuzennaam “nostro campionissimo”, onze kampioen.

De inspiratie en energie om deze lamp te maken heb ik gekregen door de historische Giro d’Italia 2017 van Tom Dumoulin. Hij heeft door zijn twee prachtige ritzeges en de manier waarop hij de eindzege behaalde veel nieuwe energie in mij opgewekt en mij inspiratie gegeven om weer nieuwe creaties te maken.

Het serienummer is een verwijzing naar de rugnummers waarmee Tom dit jaar zijn 6 zeges (2 etappezegs in de Giro, eindoverwinning Giro, Nederlands kampioen tijdrijden, eindoverwinning Binckbanktour, wereldkampioen met team Sunweb in de ploegentijdrit en wereldkampioen Tijdrijden) behaalde. Het model en serienummer heb ik in de rand van de onderste velg gegraveerd.

De standaard (het frame van de lamp) stelt de Eifeltoren voor. Aangezien de gele trui en eindoverwinning in de Tour Tom’s grote droom is.

De kap symboliseert het wieleruniversum waarin Tom zich momenteel bevindt en zijn rondjes rijd. Iedereen hoopt dat hij in de komende jaren ook de Tour zal winnen. Waarna zijn aura (als lichtbron) over de Eifeltoren zal schijnen.
De kap is gemaakt van twee oude wielen van een Joop Zoetemelk replica Raleighfiets gefabriceerd nadat hij in 1980 de Tour won. Deze heb ik helemaal opgeschuurd om ze mooi te laten blinken. De wielen heb ik aan elkaar bevestigd met 6 pijlers van 31 cm lang. De 6 pijlers symboliseren de 6 zeges van dit jaar. Ik heb ze 31 cm lang gemaakt omdat Tom de Giro met 31 seconden voorsprong gewonnen heeft.

Tussen de pijlers zijn zes miniatuurwielrenners geplaatst die ik zelf beschilderd heb. Twee met een Subweb tenue en vier in de kleuren van de kampioenstruien die hij dit jaar gewonnen heeft. Ook de fietsen heb ik in de Sunweb kleuren geschilderd. Ik hoop dat de cirkel met kampioenstruien volmaakt word en de Sunwebtruien in de komende jaren, als Tom de Tour en Vuelta heeft gewonnen overgeschilderd kunnen worden in een gele en rode trui.

De kap kan gedraaid worden zodat het lijkt of de renners rondfietsen. Als je de lamp ’s avonds aan doet krijg je een bijzondere schaduwwerking tegen de muur en het plafond.

Op de onderstaande foto’s zie je het ontwerp en proces hoe hij gemaakt is.

Voorafgaand aan het wielercafé in Valkenburg op 25 november 2017 heb ik Tom Dumoulin zelf de lamp laten zien en uitgelegd wat de symboliek erbij was. Zoals u op de onderstaande foto’s kunt zien was hij onder de indruk. “Heel gaaf” was zijn reactie.

Dumoulamp in de media